Badhoevedorp - The Netherlands +31 (0)20 - 123 45 67

DE Mooiste plekken Denemarken

waddenzee

De Waddenzee behoort tot ’s werelds top tien van wadplaten en heeft de status van nationaal park/natuurreservaat gekregen. Het is in 2009 als Unesco Werelderfgoed aangewezen. Het Nationaal Park Waddenzee bestaat uit meer dan dertig eilanden en is een belangrijk gebied voor watervogels. Op geen enkele andere plaats in Denemarken kom je, zowel in de lente als in de herfst, zoveel trekvogels tegen – in totaal zo’n 10 tot 12 miljoen. Zo kun je bij Tøndermarsken getuige zijn van de fenomenale Zwarte Zon, als tienduizenden spreeuwen tijdens zonsondergang zorgen voor een prachtig patroon aan de hemel. Let tijdens het broedseizoen trouwens op waar je loopt, want de vogelnesten komen op de vreemdste plekken voor.


De Deense Waddenzee (Vadehavet), in het zuiden van West-Jutland, is uitgeroepen tot nationaal park en staat sinds 2009 op de Unesco-werelderfgoedlijst. Er zijn hier veel meer eilanden dan in de Nederlandse equivalent, wel meer dan dertig. Het is het grootste trekvogelgebied van Denemarken, met ruim tien miljoen gevederde bezoekers per jaar. Zowel in het voorjaar als in het najaar is het daarom een paradijs voor vogelliefhebbers. Bijzonder fenomeen is dan de zogenaamde ‘zwarte zon’ bij Tøndermarsken, waar bij zonsondergang tienduizenden spreeuwen voor indrukwekkende patronen aan de hemel zorgen en de zon praktisch verduisteren.

De uitvalsbasis voor een bezoek aan het Vadehavet Nationaal Park is de stad Ribe. In het Vadehavscentret vind je behalve achtergrondinformatie ook de mogelijkheid voor het boeken van excursies. Maak een rit met de tractorbus die bij laag tij over de bodem van de Waddenzee naar het eiland Mandø rijdt. Een uitgelezen plek voor een strandwandeling of een picknick.